Pulver

 

Magnesium citrat


 

 

Magnesium ofarligt som tillskott?

 

Magnesiumbrist leder till lättretliga, nervösa och snabbt trötta hästar, dessutom kan man se muskelskakningar och finns det en förhöjd risk på fång. Många skäl för att ge din häst ett tillskott med magnesium. Det kostar nästan ingenting och låter som lösningen på många problem som kan uppstå av magnesiumbrist. Men är det verkligen så enkelt?

Man ska vara försiktig med vilken sorts magnesium man ger. Läs etiketten! Det är viktigt att man väljer en organisk förbindelse, som har en hög biologisk tillgänglighet. Det är därför som LillHägna har valt magnesiumcitrat. Att ge magnesiumcitrat under några veckor är ingen belastning för kroppen, så länge inte hästen har njursvikt.

Dessutom är kroppens upptagning av magnesium beroende av andra tillskott. Sex veterinärer vid College of Veterinary Medicine (Ohio) gjorde en studie efter upptagningen av magnesium och dess effekter på hästar. Det har visat sig att upptagningen blir bättre när man ger lite extra salt och blir sämre när man ger för mycket kalk och fosfor. I fodertillskott finns främst kalk och kalk förtrycker magnesiumupptagningen. Man löser alltså inte problemet utan förvärrar det.

OBS: Det enda sättet att vara säkert om hästen har en magnesiumbrist är en blodundersökning. Men det är dyrt och när man väljer en bra kvalitet magnesiumförbindelse inte heller nödvändigt, eftersom magnesiumcitrat som tillskott inte är farligt för kroppen.

Ibland leder magnesiumtillskott till diarré. Anpassa doseringen tills gödseln inte är för tunnt. En magnesiumbrist ger mer besvär i jämförelse med tillfällig diarré tills man har anpassat doseringen till individen.

 

FAKTA MAGNESIUM

  • en av de viktigaste mineralerna i kroppen; verkan främst på:
  • nerv- och muskelsystem
  • ben och tänder
  • hjälpfaktor till cellernas natrium-kaliumpump
  • kardiovaskulär system
  • energi-ämnesomsättning

 

MAG KOMPOSITUM

 

 

Ingredienser:

Liquiritiae officinalis, Angelica officinalis, Zingiber, Lichen islandicus, Carduus marianus, Mentha piperata, Chamomilla, Humulus lupulus, Taraxacum, Kalcium karbonat

 

Användning

Mag Kompositum stödjer matsmältningen. Det verkar lugnande på selmhinnorna, stärker magväggen och stödjer en normal syregrad. Dessutom verkar det avslappnande och ser till att hästen äter med mer aptit.

Mag kompositum är ett säkert medel som kan användas vid många olika magbesvär. Till exempel hästar som är känsliga för kolik, irritation av magslemhinna, verkar reglerande på magsyran, svag mage och gasbildning i magen. Tänk också hästar som krubbitar osv.

 

Mag kompositums verksamma ingredienser är:

Liquiritiae officinalis – verkar lugnande på slemhinnorna, framförallt magens, stärker magvägen, är krampstillande och sänker överflödig magsyra.

Angelica officinalis – hjälper vid brist på matlust, minskar gasformningen i mage och tarmerna, främjar matsmältningen, värk- och krampstillande, reglerar magsyren.

Zingiber – skyddar mag-tarm slemhinnorna: höjer absorptionen av vitaminer och mineraler.

Lichen islandicus – lugnar magväggen, reglerar syregraden, verkar aptitretande.

Carduus marianus – förbättrar blodcirkulationen i bukhålan, aptitretande och rengör levern.

Mentha piperata – verkar desinfekterande vid matsmältningsproblem, främjar matsmältningssafterna; minskar kramper, anti-bakteriell.

Chamomilla - Inflammationshämmande, krampstillande.

Humulus lupulus – verkar magstärkande, förbättrar upptagningen av näringsämnena.

Taraxacum – har en renande verkan på levern (och hela kroppen), minskar mag(vägg)infektioner.

Kalcium karbonat – binder syrerna i magen.

 

 

Dosering:

Hästar: 2 gånger 2 struket mått genom fodret (man kan använda lite vatten för att förhindra att pulvret blåsas bort).

1 stryket mått  = 4 gram

Används som en kur av 6 veckor (2 förpackningar!)

Beroende på resultaterna kan kuren förlängas. Det är dock viktigt att man alltid har en veckas uppehåll efter varje 6 veckor.

 

 

PROVARIUM BREEDING

 

 

Lorem ipsum sitame consetur adpscing incdunr veniam ercation

ullamco laboris consequat uisaute volupate cillum nullawe pariatur mollitam perscatis audntium aperiam.

 

 

Lorem ipsum sitame conseur dpscing an veniam nostru ercation ullamco laboris conseuat uisaute vollupae cillum nullawe pariatur molliam the perscatis acusntium doremue lpawum tarems aperiam eaqisa quae abnillo inventore veritams quasir architec vitaendica

fugitse quiaer ratione an vouptem.